Gå til sidens hovedinnhold

Hjertebank av Rådebank

Selvmord forebygges ved å snakke om det, skriver Sp-politiker Kathrine Kleveland.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det var de unge i huset som så NRK-serien Rådebank først. Dramaserien basert på virkelige hendelser i Bø, Notodden og Ulefoss fenga tydeligvis, og det tok det ikke lang tid før jeg også hadde sett serien om bil, vennskap, kjærlighet og råning i fjor.

Nå er en godt mottatt sesong én blitt til en bejubla sesong to med bl.a terningkast 5 i Aftenposten. Det er ikke lenger noen stor hemmelighet at sesong to tar opp selvmord og psykisk helse på en rå og ekte måte som gjør at Rådebank gir hjertebank.

Det er viktig at det lages norske ungdomsserier som tar opp ekte hverdagsliv. Det er bra med Oslo-baserte serier, men minst like viktig med regionale satsinger som Lovleg fra Sandane og Rådebank fra Bø.

Som fylkespolitiker i hovedutvalg for kultur, folkehelse, tannhelse og idrett, er jeg også stolt av at vi var med og ga økonomisk støtte til filmskaperne fra Fenomen film, med hovedkontor i Porsgrunn. Kulturpolitikk er også næringspolitikk. Tenk bare hva en filminnspilling gir av aktivitet og ringvirkninger i bygda Bø, Porsgrunn og Skien der serien er spilt inn. Det ble vurdert å spille inn sesong to nærmere Oslo. Jeg er glad de holdt stand og filma i fylket vårt, tross de ekstra utfordringene korona-epidemien ga.

Les også

– Jeg hadde ikke vært her i dag, hadde jeg ikke blitt møtt med forståelse og god hjelp

Senterpartiet ser store muligheter i norsk film, og har satt av 10 millioner til regionale filmtiltak i vårt alternative budsjett. Også utenlandske produksjoner som spiller inn filmer og serier i Norge legger igjen betydelige beløp gjennom sysselsetting og kjøp av varer og tjenester på opptaksstedet. Det er bra, derfor vil Senterpartiet utvikle og øke insentivordningen for film, men også stille krav om at norske produksjoner som får støtte fra Filmfondet må spille inn filmene i Norge. På den måten bidrar ordningen til å skape og sikre norske arbeidsplasser. Det har allerede Rådebank gjort.

Enda viktigere er det selvsagt at serien tok opp et av de såreste og vanskeligste temaer jeg kan tenke meg, selvmord blant unge. Og som det sies av fagfolk, selvmord forebygges ved å snakke om det.

Rådebank har truffet folks hjerter, og bevist at det er klokt å legge til rette for filminnspilling i distriktene i Norge. Nå er vi mange som gleder oss til sesong tre!

Les også

Ari Behns datter: – Jeg har savnet deg så mye allerede

Kommentarer til denne saken