(Jarlsberg Avis) Som voksenlæring har Hege Axelson tre og et halvt år igjen til fagprøve. Avisen møter Hege, som er fra Sande, ved Foss Blikkenslagerverksted der hun er sju uker inne i sitt valg om å gjøre noe helt annet. Noe helt nytt.

– Å være såkalt voksenlærling betyr vel egentlig at du ikke har funnet ut enda hva du vil bli som stor, sier Hege Axelson.

– Hvorfor? Ti år i et inkassoselskap som rådgiver, hvor det ble omorganiseringer, og jeg ble tilbudt en annen stilling. Jeg sa nei takk og ville gjøre noe annet, sier Hege, som i dag bor i Hof med mann og fire barn.

– Jeg var lei av kontorstolen. Derfor er høye hæler og kort skjørt byttet ut med vernesko og bukseseler. Det trives jeg veldig med bare etter denne korte tiden, sier hun.

Var praktisk anlagt

Helt fra ungdomsskolen tenkte hun på håndverk og praktiske fag, men forteller at det var så lett å følge gjengen og heller velge noe av det samme de andre jentene gjorde.

Jeg kikket litt etter gutta, og hva de valgte, men endte med å gå Salg og service med allmennfaglig påbygging. Jobbet har jeg gjort hele tiden, siden jeg var 14 år. Mye forskjellig som å bygge stillas, vaske brakker, treningssenter og servering, forteller Hege.

– Men blikkenslager?

– Jeg liker håndverk, og undersøkte litt rundt. Ringte rundt, sjekket mange yrker, men falt for allsidigheten og kreativiteten jeg kan få utfoldet meg i. Og hvem møter du? Hva motiverer? Det er viktig å motivere den som kommer, og jeg snakket mye med Else og fikk en god følelse. Her er det ikke bare takrenner og beslag, her kommer det mange inn med utfordrende oppgaver. Jeg så rett og slett muligheter som passer for meg, sier hun.


Et halvt års prøvetid

Hege er inne i et halvt års prøvetid, men sier hun har bestemt seg, hvis bedriften er fornøyd.

– Det blir tre og et halvt år med skole og jobb, absolutt mest praksis og jeg har fått et halvt års fratrekk på læretiden i forhold til det jeg har med meg i bagasjen. Og lønn som jeg kan leve av med familie, og som voksen med hus og barn er jo det nødvendig for å få det til å gå rundt, sier hun.

Så langt har Hege jobbet med ulike former for beslag, pipehatter, luftehatter, vært ute på oppdrag og blant annet montert snøfangere på et hus. Som læremester har hun blikkenslagermester Carl André Hegle.

– Jeg er blitt tatt godt vare på i starten, viktig det, sier hun om sitt gjennomtenkte yrkesvalg.

(Saken fortsetter under bildet)


Knekkpunktet

Hege sier at hun er opptatt av å tenke litt utenfor boksen.

– Det verste som kan skje er at det ikke passer meg, men da har jeg fått en god erfaring, men jeg tror at dette vil passe meg godt.

Hun beskriver punktet som gjorde at hun bestemte seg var møtet bedriften, folka og den kreativiteten hun fikk forståelsen av at bedriften var ute etter. Det likte hun godt.

Til lærlingkontrakten med Hege sier daglig leder Else Foss at hun er et veldig positivt tilskudd i bedriften, kreativ, ei som ser muligheter og at det skal være rom for å bruke de mulighetene i samhandling med kunder.

– En spesiell jobb ble det her om dagen med det vi kan si behovet en kunde hadde for å få laget det vi kan kalle beskyttelsesdeksel for fjøsdører. Det er et uvanlig oppdrag, men vi er er liten bedrift som kan snu oss raskt, og det gjorde vi, sier Else Foss om oppdraget Hege var med på.

– Det tiltaler meg å drive med kreative ting, som ikke nødvendigvis står i lærebøkene, sier Hege Axelson.