Rundt 12. mars – dagen vi alle husker så godt – snakket jeg med en nær bekjent om hvordan det ville bli med 17. mai i år. Ville det i det hele tatt bli noen feiring som vi kjenner det? Vennen min blåste litt av det. Bare de mest pessimistisk anlagte gikk vel med slike tanker, unntakstilstanden kunne umulig vare så lenge.

Fasiten vet vi nå. Snart begynte smittetallene å stige alarmerende. Og selv om nedstengningen hadde stor effekt, så finnes fortsatt smitte der ute – og viruset er såpass alvorlig at vi alle må vise forsiktighet i samvær med andre. Derav en helt annen type 17. mai-feiring i år.

Det betyr ikke at vi henger med leppa. Tvert imot – gode krefter drar i gang annerledes 17. mai-«tog» med veteranbil, båt eller traktor – alt pyntet for anledningen, kommunen lager felles 17. mai-sending for første gang, og klokken 13 skal hele Norge ut på balkong, innkjørsel eller hage og synge «Ja, vi elsker» i takt med Kringkastingsorkesteret. Kort sagt – det blir en 17. mai vi aldri glemmer.

Kanskje best av alt: I år er dagen mer opp til deg. Du trenger ikke stå og svette i endeløse køer ved lekestasjon eller pølsekiosk, om bunaden passer i år er kanskje ikke så viktig, ungene som blir små og slitne i folkemengden kan heller leke fritt blant dem de er tryggest på.

Jeg kjenner jeg gleder meg.

PS: I år får vi ikke tatt like mange bilder av festpyntede sandesokninger som vi pleier. Send oss gjerne bilde av din 17. mai-feiring, så får vi dokumentert denne spesielle dagen i bygdas historie.

Gratulerer med dagen!