Disse vokser mest

Populært område: Selvik er den kretsen som har størst folketall i Sande kommune. Bildet er fra FN-dagen i høst. Arkivfoto

Populært område: Selvik er den kretsen som har størst folketall i Sande kommune. Bildet er fra FN-dagen i høst. Arkivfoto

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Folketallet i hver kommune følges tett, men hvordan utvikles dette innad i kommunen? Her er befolkningsutviklingen de siste fem årene i alle våre grunnkretser.

DEL

Det finnes 13700 grunnkretser i hele Norge. Gjennomsnittlig har hver kommune 32 grunnkretser.

LES OGSÅ: Sørger for skolepizza 

Vi har sett nærmere på befolkningsutviklingen de siste fem årene i alle de 19 grunnkretsene i Sande.

Perfekt for statistikk

En grunnkrets er ikke det samme som en skolekrets, valgkrets eller soknekrets. Formålet med å dele kommunene inn i grunnkretser er, ifølge SSB, å lage små og stabile geografiske enheter som er egnet for presentasjon av regionalstatistikk.

LES OGSÅ: Katrine trives med ny pasientgruppe 

Disse kretsene kan variere svært så mye i størrelser, både i forhold til areal og innbyggertall.

– Grunnkretser er utformet slik at de skal være stabile over en rimelig periode, og de skal utgjøre et sammenhengende geografisk område, forklarer SSB.

Vokste mest i Sande

Grunnkretsen Selvik er den aller største i Sande kommune, målt etter folketall. Her bodde det 1.704 personer ved årsskiftet.

Men det er nabokretsen Selvik/Bekke som kan slå seg på «brystet» og titulere seg som mestvoksende i hele Sande kommune de siste fem årene – i hvert fall om vi måler det hele i prosent. Her har nemlig kretsen økt med 221 personer, noe som gir en oppgang på hele 37,6 prosent.

LES OGSÅ: Slik blir Sande fram mot 2040 

Her er det også størst reell vekst. På andreplass kommer Duni, der folketallet har økt med 29 prosent. Bronsen går til Tangbergåsen, der folkemengden siden 2010 har gått opp med 27,6 prosent.

For fem år siden bodde det 8.303 personer i Sande kommune. Dette har nå økt med hele 10,2 prosent, eller mer nøyaktig 846 personer. Ved årets inngang bodde det dermed 9.149 personer i Sande kommune.

Mange grunnkretser opplever frafall i antall beboere, men i Sande var det bare pluss i margen.

Artikkeltags