I klasserommet er det croissanter og god stemning. Elevene i fransk 2 ved Sande videregående skole markerer at tiden endelig er kommet for turen til Frankrike, som de legger ut på 27. mars.

– Det har vært en kjempejobb å få alt på plass og organisere alt, men nå er vi klare, sier fransklærer Anne Øfjord.

Elevene nikker. Planleggingen har pågått siden i høst, og de gleder seg. Aller mest ser de fram til å møte vertsfamiliene sine, og å oppleve hvordan helt vanlige franskmenn lever. Hver elev skal bo hos en vertsfamilie i Bernay i Normandie, et tettsted på størrelse med Sande.

Fransk hverdagsliv

– Vi har hatt kontakt med de vi skal bo hos gjennom mail og meldinger. Det blir fint å endelig møte dem og se hvordan de lever, sier Nadia Johannesen Nielsen.

Hun er en av de seks elevene som skal dra 27. mars. Klassen blir i Frankrike en uke.

– Elevene får oppleve vanlig, fransk hverdagsliv. I tillegg til å bo hos familier med ungdom som går på stedets videregående skole, skal de også være med til skolen og følge noe av undervisningen der. Det har vært et helt fantastisk samarbeid med de franske lærerne, de har til og med laget eget undervisningsopplegg til oss, forteller Øfjord.

Rektor på Sande videregående skole, Wenche Lien, er svært takknemlig for mulighetene denne turen gir de norske elevene.

– Det å få praktisere det franske språket, og å se hvordan det er å leve andre steder enn i Norge er utrolig lærerikt. I tillegg profiterer både de franske og de norske elevene på dette. De knytter kontakter i andre land, noe som er ekstra verdifullt. Det er dette som gjør samarbeidet gjennom Erasmus + så spesielt, poengterer hun.

Viktig historie

I tillegg til å oppleve hverdagen til franskmenn på deres egen alder, skal elevene fra Sande på flere utflukter. Den viktigste er ifølge Anne Øfjord turen de skal ta til Omaha Beach, der den berømte D-dagen fant sted under 2. verdenskrig.

– Dette føles ekstra viktig i tiden Europa lever i nå, med krigen som foregår i Ukraina. Det er viktig at elevene lærer av historien, og ikke tar den trygge hverdagen vi i Norge har for gitt, avslutter hun.