Gå til sidens hovedinnhold

Et samlende kommunenavn eller et ikke-samlende kommunenavn, det er spørsmålet

Det må være lov å ha en mening om kommunenavnet, selv om det er vedtatt, skriver Jo Andreas Sannem fra Sande.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg har lyst til å kommentere innlegget fra Freder Enevold Bergun i diskusjonen om det nye kommunenavnet.

For det første gjøres det et poeng ut av at Sande har «fått godt betalt» når det gjelder innflytelse i den nye kommunen. Dette etterlater et inntrykk av at Sande nærmest har vært «heldig». Argumentet er at Sande ville fått langt mindre innflytelse ved sammenslåing med Drammen.

Ja, naturligvis ville Sande fått mindre forholdsmessig innflytelse i Drammen. Drammen er en storby med flere satelitter omkring seg, mens Holmestrand og Sande er jevnbyrdige størrelser. Det handler ikke om å få «godt betalt».

For det andre, og i forlengelsen av det første, er et samlende navn langt mer naturlig når størrelsesforholdene er jevnbyrdige. Gamle Sande og Hof har faktisk større befolkning til sammen enn gamle Holmestrand.

Et samlende navn er derfor naturlig, av respekt for hverandre.

Og for det tredje er det ikke rart at en del innbyggere i Sande og Hof opplever navnet som arrogant. Disse to gamle kommunene har aldri gått inn for at deres respektive navn også skulle være navn på den nye kommunen. Det er det bare Holmestrand som har gjort. De to førstnevnte har ønsket et samlende navn, og akkurat det burde være et lite kontroversielt standpunkt å innta. Det er derfor ikke tilhengerne av det samlende navnet som er arrogante.

Heller ikke kan jeg se meningen i de fire siste avsnittene som beskriver prosedyren og vedtaksformen. Man kan selvsagt mene at man bør bruke krefter på noe annet nå som vedtaket er gjort, men prosedyren og formen i seg selv er ikke et argument for at kommunen bør hete Holmestrand.

Les også

Sigurd (25) fikk hundrevis av støtteerklæringer etter leserinnlegget: – Rimer ikke at vi heter Holmestrand

Jeg føler heller ikke at vi trenger å bli fortalt at navnet har blitt vedtatt. Det vet vi. Heldigvis har vi ytringsfrihet, og det er mulig å gjøre om på vedtak. Og heller ikke trenger vi å bli fortalt at vedtaket er gjort som kongelig resolusjon, som Bergun synes å gjøre et stort poeng ut av. Dette er bare formen som slike vedtak gjøres i. Jeg vet ikke om poenget er å skremme lokale krefter eller å antyde at Holmestrand er regjeringens ønske. Jeg tror uansett at jeg er på trygg grunn hvis jeg hevder at Kongen i statsråd ikke bryr seg om navnet er Holmestrand eller Nord-Jarlsberg ...

Det er det opp til befolkningen i Holmestrand, Sande og Hof å ha en mening om, og det må man få lov til å ha selv om et vedtak er gjort.

Les også

Det finnes én måte å gjøre det om på

Kommentarer til denne saken