Sande Avis, og de øvrige vel 80 titlene i Amedia-konsernet, ble i romjulen rammet av et dataangrep. Hittil ukjente gjerningspersoner krypterte våre data og satte sentrale datasystemer ute av spill.

For deg som leser handler den mest merkbare konsekvensen av dette om at verktøyene vi har brukt for å lage papiravis inntil videre er ute av funksjon. En reserveløsning ble stablet på plass i løpet av få dager, men denne er svært tungvinn å jobbe med.

Dette betyr at den fyldige nyttårsavisen vi gledet oss til å dele ut i Sande må forbli på tegnebrettet. Denne ukens avis blir tynn, og det beklager vi. Som redaktør vil jeg samtidig takke dyktige sideredigerere som har jobbet tidlig og sent for at utgaven i det hele tatt kommer ut.

Dataangrepet betyr også fare for at persondata det vil si slikt som navn, adresse eller kontaktinfo på kunder og ansatte kan ha havnet på avveie. Det kan i skrivende stund ikke bekreftes at dette har skjedd. Det er samtidig viktig å understreke at betalingsinformasjon og kunders passord ikke er på avveie.

Tirsdag ettermiddag skal du som abonnent ha fått e-post der det går fram hva vi vet om angrepet. Her skal det også framgå at du kan sende e-post til dataangrep@amedia.no dersom du har spørsmål. Der får du den mest oppdaterte informasjonen fra dyktige folk som jobber tett på dette.

Det er et feigt angrep som lokalpressen er blitt utsatt for, med den hensikt å kreve løsepenger fra Amedia. Det er selvsagt uaktuelt å betale noe til kriminelle. Saken er for lengst politianmeldt og Amedia er i dialog med relevante myndigheter.

I denne situasjonen er jeg glad for at vi har klart å holde nyhetstrykket oppe på nettutgaven, og for det fulle nyhetsbildet må jeg enn så lenge henvise til vår nettside Sandeavis.no. Vi håper på et mer fullverdig papirprodukt igjen i ukene som kommer.

Vi takker for din støtte og benytter anledningen til å ønske alle våre lesere og annonsører et godt nytt år.