Fredag 24. juni – på selveste St. Hansdagen – var det «stinn brakke» på Sandetun aktivitetssenter. «Gutteklubben» hadde invitert til sommeravslutning med festforestillingen en skoletime i gamle dager. Det skulle straks vise seg å være en god idé. Allerede under innmarsjen til «siste skoletime før sommerferien» var kontakten med publikum tydelig, og stemningen stod til tider i taket. I likhet med resten av salen moret vi oss godt, både kona og jeg, både over kostymene og framføringen.

I selve salen er det utstilt mange ville fugler og dyr, så første time i naturfag tok utgangspunkt i dem – et godt grep. Det skulle snart vise seg at også denne klassen hadde et uromoment, en litt uskikkelig gutt som hadde problemer med å innordne seg disiplinen. Gutten heter Kjell Bakke og har rik erfaring fra revylivet på Galleberg. Han ble litt for fort sendt i skammekroken, for han hadde mye mer å spille på. Den som derimot fikk spille ut sitt talent for humor var vår tidligere kultursjef, Fred Fredriksen, for anledningen kledd som veslevoksen skolepike. For sent til timen kom «hun» også. Flere hadde sine replikker på en naturlig måte slik livet i en klasse kan være. Gutteklubbens leder Knut Enger slapp også til et par ganger og kunne nok bidratt med mer, men å være pent kledd, tekkelig skolepike satte sine begrensninger.

Klassens «frøken» var Bjørg Unni Prøys Svang som fikk rosende ord for sin innsats for klubben gjennom mange år. For anledningen, altså som «frøken» for klassen, var hun gravid, men det virket ikke som alle trodde det hadde med «blomster og bier» å gjøre, for de gledet seg storlig over at hun skulle få baby i sommerferien.

For egen del vil jeg berømme Hans Ludvigsen som med sine kraftfulle og presise musikkinnslag bandt forestillingen sammen og skapte en helt unik samklang mellom publikum og skuespillere.

Jeg har bare et lite minus å bemerke, og det gjelder parykken til gromjenta Fred. Den ble til tider litt plagsom for henne, så den burde vært bedre festet fra starten. Men det la likevel ingen demper på stemningen i salen, for den var en strålende St. Hansdag verdig. Det var tydelig en både stolt og glad aktivitetsleder, Birgit Nyen som takket og avsluttet vårsesongen på senteret.