For å motvirke ensomhet blant eldre under koronapandemien, ble samarbeidsprosjektet: «Julekulens historie» gjennomført i 2021. Prosjektet handler om møter på tvers av generasjoner. Nylig samlet alle deltakerne i «Julekulens historie» seg på Sande Kommunelokale, for å si noe om hvordan de hadde opplevd prosjektet.

Møter på tvers av generasjoner

Både elever, pensjonister, lærere og leder av pensjonistforeningen i Sande tok ordet under gjensynsmøtet, stemningen var god, og praten fløt lett. Og det var enighet om at dette hadde vært et prosjekt som ga mersmak. For å møtes på tvers av generasjoner, fortelle om gode minner og ikke minst ha prosjekter i skolen som blir til et reelt resultat, er både gøy og givende.

Hovedgrunnen til at prosjektdeltagerne samlet seg igjen, var for å motta det håndfaste resultatet av prosjektet, nemlig en flott bok produsert av elevene på media og kommunikasjon. Elevene overrakte et eksemplar hver til pensjonistene. Dette startet gode dialoger rundt bordene.

Hva er "Julekulens historie"?

Julekulens historie er et samarbeidsprosjekt med Sande videregående, Pensjonistforeningene i Sande og Hof, og Holmestrand kommune. Elever fra Sande videregående og pensjonister fra hele kommunen har kommet sammen og skapt de gode samtalene rundt temaet jul, samtidig som de har dekorert julekuler. Minner og fine historier har blitt fortalt, og elevene har foreviget de i en liten bok. Det hele foregikk over fire torsdager i oktober og november i 2021 på Sandetun aktivitetssenter.

Skaper glede

På slutten av året ble alle julekulene hengt opp i Holmestrandbibliotekene, og det ble ønsket velkommen til kreativ førjulshygge på tvers av generasjoner. Dette ble en forlengelse av prosjektet, slik at enda flere kunne nås. Det ble da lagt til rette for at man kunne dekorere sin egen julekule, og det ble oppfordret til å gjøre dette sammen med familie, gjerne besteforeldre og barnebarn.

Å snakke om julens tradisjoner og om hvordan julen var før, og del gode minner med hverandre, det skaper glede.

Og hvem vet, kanskje kan prosjektet leve videre og utvikle seg til nye samhandlingsprosjekter? For en bok fylt med gode minner kan være et godt utgangspunkt for nye samtaler og fine møter mellom mennesker.

Prosjektet ble finansiert av Statsforvalteren for å motvirke ensomhet hos eldre under koronapandemien.

LES OGSÅ: Stiller ut etter 12 år: – Vi har ørene litt på stilk

LES OGSÅ: Gjorde stas på ekstra mange jubilanter

LES OGSÅ: Franskklasse på tur med ettertraktet stipend