Gå til sidens hovedinnhold

Eiendomsskatten er ikke problemet

Holmestrand-politikerne må vedta et krisebudsjett for 2021-2023, skriver Erling Sørli, SV.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

(Jarlsberg Avis)

Når kommunestyret i Holmestrand nå må vedta krisebudsjetter for 2021-22-23, prøver Høyre og Fremskrittspartiet å få det til å virke som flertallspartiene og eiendomsskatten er hovedproblemet.

De vil ha oss til å glemme de reelle problemene: Kortsiktig er problemet dårlig økonomistyring under Høyrestyret i gamle Holmestrand i åra fram mot kommunesammenslutningen. Mer langsiktig er problemet at gamle Holmestrand under Høyrestyre valgte bort en betydelig kommunal inntektskilde, nemlig eiendomsskatten, og krevde at Sande gjorde det samme ved sammenslutningen.

Det gjør ikke situasjonen bedre at Arbeiderpartiet i gamle Holmestrand ikke på mange år har gått inn for eiendomsskatt, og at Ap sammen med Senterpartiet i 2019 lovde velgerne at eiendomsskatten ikke ville komme på tale. (Riktignok visste de ikke da hvor dårlig det sto til med gamle Holmestrand.)

LES Barnehagen i Eidsfoss med de ni livene – reddet igjen: – Mer enn bare en barnehage

SV har derimot ved valg etter valg vist ansvar. Vi har sagt det som det er: Kommunen har ikke råd til å la være å ta inn eiendomsskatt. Alternativet er nemlig mye verre, etter vårt syn: Store nedskjæringer i offentlig velferd og uansvarlig, kortsiktige sparing på vedlikehold av bygninger blant annet.

Etter valget har kommunestyret møtt alvoret, og flertallet tar ansvar: AP, SP, MDG, R og SV begrenser de mest skadelige nedskjæringene blant annet ved å ta i bruk eiendomsskatten. Høyre, Fremskrittspartiet og Kr. F foretrekker større nedskjæringer mens de klager over eiendomsskatten.

Men mange samfunnsøkonomer, som BI-professor Hilde Bjørnland, mener at eiendomsskatten er en sosialt rettferdig og samfunnsøkonomisk klok skatt, av gode grunner:

For det første fordi boligeiere betaler uforholdsmessig lite skatt. De som eier dyre boliger, har skattefordeler på flere måter. Boliggjeld gir rentefradrag. Utleie av en mindre del av boligen gir (lovlig) skattefri inntekt. De som har rike nok foreldre, kan oppnå skattefordel ved BSU. De som har råd til å kjøpe flere boliger, høster store spekulasjonsgevinster, og trenger bare å registrere ett års botid for å slippe skatt på gevinst på prisstigningen. I sum, opplyser økonomene, får boligeierne en årlig skattefordel på 60 milliarder! Skattefordelen bidrar til at investering i boligsektoren er sikrere og mer lønnsom enn andre formål.

LES Den ene sier det dessverre ikke er annen mulighet. Den andre kaller det et stort svik

For det andre er det ikke bra for samfunnsøkonomien at boligmarkedet suger til seg svært mye av den bevegelige kapitalen som kunne blitt investert til mer produktive og samfunnsnyttige formål. Boligskattefordelene bidrar til at vi investerer mindre produktivt og samfunnsnyttig. Eiendomsskatten motvirker disse tendensene, men er sjølsagt bare et beskjedent tiltak i det store bildet. Men den gir en inntekt til kommunal sektor som ikke kan unnværes. Bare 36 norske kommuner greier seg uten. De 320 andre har tatt i bruk eiendomsskatt.

Kommentarer til denne saken