(Drammens Tidende)

BUSKERUD: Det er sendt ut obs-varsel om farlige kjøreforhold i flere fylker mandag. Varselet fra Yr gjelder Oslo, Akershus, Buskerud, Vestfold, Telemark og Agder, og det er allerede registrert flere ulykker.

– Glatt føre er like vanskelig hvert år og svært mange overraskes til tross for at de har prøvd det før, sier seniorrådgiver i Trygg Trafikk, Bård Morten Johansen.

– Der når temperaturen ligger rundt null grader at det er som glattest på veiene, sier Roger Ytre-Hauge som er fagsjef på motor hos Frende Forsikring. Nå er det mye snø og stedvis sludd, regn og temperatur rundt null grader.

Flest bilskader i januar

– Slikt føre er blant årsakene til at 10 prosent av alle bilskader skjer i januar, ni prosent i februar, opplyser Ytre-Hauge.

– Det er for seint å senke farten når bilen ligger i grøften. Du må huske at bremselengden øker når det er glatt. Tilpass kjøringen etter forholdene, med riktig fart og riktig avstand, råder fagsjefen.

Vær oppmerksom på kjøringen
Han understreker at uoppmerksomhet er årsak til mange ulykker.

– Når du kjører bil, skal du kjøre bil. Du skal ikke hold på med telefon, radio og GPS, aviser eller barbering mens du kjører. Vi har sett mye rart, sier Roger Ytre-Hauge.

 

– Kryssulykker skyldes svært ofte uoppmerksomhet, for høy fart og dårlig beregning. De fleste kjenner vikepliktsreglene, men noen overser skilting. Distraksjoner er et vesentlig element. Evnen til å motstå fristelser, altså å unngå å se på ting du ikke bør se på mens du kjører, er viktig. Dette gjelder både mobiltelefoner, nettbrett, passasjerer og fristelser utenfor bilen, sier Johansen i Trygg Trafikk.

– God oppmerksomhet gjør at du oppdager kryss og hendelser tidlig, det gir deg bedre mulighet for å velge riktig fart i situasjonene og det gjør deg i stand til å følge en plan i kjøringen. Er du oppmerksom oppdager du raskere avvik som gjør at du må endre på planen underveis, sier han.

Pakk bilen riktig

Fagsjefen i Frende minner også om å pakke bilen riktig, selv om du ikke skal så langt.

– Du vil ikke risikere at bagasjen kommer flygende og skader deg eller passasjerene ved en kollisjon, sier han. Må du bråbremse i 50 km/t, kan en 20-kilos sekk komme flygende som et prosjektil på 1,25 tonn.

– Pakk det tyngste nederst og inn mot seteryggen, og sikre løs last, oppfordrer fagsjef Roger Ytre-Hauge.

Disse månedene krasjer vi mest:

 • Januar 10%
 • Desember 10%
 • Juni 9%
 • Februar 9%
 • Oktober 8%

Kilde: Frende Forsikring

Se og bli sett

* Sjekk at du har lys som virker foran og bak, og for både nærlys og fjernlys.

* Sjekk også at bremselys, parklys, blinklys og skiltlys virker.

* Lysene må også være riktig innstilt. Dette kan du sjekke på verksted, bensinstasjoner eller hos NAF.

* Lyktene må være rene og uten sprekker.

* Bruk lys riktig. Da får du god sikt, blir synlig i trafikken og unngår å blende andre trafikanter.

* Sørg for å ha god sikt. Vindusviskerblader bør skiftes minst en gang i året, og da fortrinnsvis før vintersesongen. Dårlige viskerblad kan lede til trafikkfarlige situasjoner, spesielt i mørke og motlys.

Slik sikrer du bilen mot kulda

Fagsjefen i Frendes beste råd for å spare deg både irritasjon og penger, og forhindre at bilen din blir en del av statistikken.

 • Vask frontruten (også på innsiden)
  Sjekk om vindusviskerne dine er gode nok og sjekk at alle lysene (nær- og langlys) fungerer. Husk at mørkere dager og lav sol øker kravene til god sikt.
 • Har du motorvarmer? Bruk den! 
  Det gjør at bilen starter lettere, motoren slites mindre og slipper ut mindre avgasser, du bruker mindre drivstoff og skåner dermed også miljøet for utslipp. Har du ikke motorvarmer? Vurder å skaffe deg en. Dette kan som oftest bestilles som ekstrautstyr som ettermonteres. Ferdig montert motorvarmer koster normalt mellom 5000 og 7000 kroner.
 • Sjekk frostvæsken 
  Denne sørger for at kjølesystemet ikke fryser til is. Fryser frostvæsken grunnet feil blandingsforhold kan vitale deler i motoren, som radiator og vannpumpe, sprekke. Skaden skjer normalt sett når bilen står parkert, og man merker ikke noe til det før man starter bilen. Du kan selv sjekke at det er nok væske på tanken, men for å sjekke hvor kalde dager kjølevæsken tåler er det best å kontakte bensinstasjon eller verksted.
 • Vask bilen jevnlig 
  Gjør dette gjennom høsten og vinteren, men unngå å vaske den på dager med minusgrader.
 • Skaff deg en silikonstift 
  Bruk denne på gummilistene etter at du har vasket bilen. Dette finner du på bensinstasjonen eller i bilrekvisitabutikker.
 • Tape over nøkkelhull når bilen vaskes
  All tape fungerer, poenget er bare at det skal være tett slik at vann ikke renner fritt inn i dørlåsen og fryser til is på kalde dager.
 • Bytt pollenfilter én gang i året
  Et tett filter påvirker varmeanlegget. Du kan bytte filter selv, men det kan være greit å la ansatte på en bensinstasjon eller bilverksted gjøre denne jobben.
 • Skaff deg en låsolje
  Smør alle låser med denne, så unngår du å låse deg ute av bilen. Låsolje finner du på bensinstasjonen eller i bilrekvisitabutikker.
 • Unngå tette dreneringshull
  Løv og annen skitt legger seg i disse og tetter til. Dette skjer gjerne over tid, men er typisk verre om høsten. Tette dreneringshull kan føre til at vann renner inn i elektroniske komponenter i motorrommet, som igjen kan gjøre at styreenheter kortslutter. Derfor kan det være en god idé å unngå å parkere under eller rett ved løvtrær når bladene faller.
 • Rydd bilen for løse gjenstander
  Dette gjelder selvsagt hele året. Om uhellet skulle være ute vil du ikke ha gjenstander som flyr gjennom luften.
 • Polér bilen før veiene saltes 
  Dette kan hjelpe til så din bil ikke tar skade. Dette kan du gjøre selv, eller du kan levere bilen til et firma som ordner det for deg. Det finnes mange aktører i markedet, og en slik jobb koster stort sett mellom 1000 og 3000 kroner.
 • Har du hatt bilen på service? 
  Husk at du kan få dekket inn flere av tipsene over ved å sende bilen på service.

(NTB)