(Drammens Tidende)

Kristi himmelfartsdag er over oss og helligdagen starter med nydelig vær. Etter en lang vinter er det lett å forstå at det eneste du vil er å klippe gresset for aller første gang i 2018.

Men som med alle små og store avgjørelser i livet, bør du tenke deg om to ganger før du kjører i gang motoren. Politiet har torsdag formiddag blitt nedringt av naboer som ikke får nyte livet slik de ønsker og mener at de fortjener.

– Politiet har fått inn en rekke klager på støy i forbindelse med helligdagsfreden, skriver Politiet i Sør-Øst på Twitter.

De minner om at utilbørlig støy ikke skal foregå denne dagen.

Må stå på døgnet rundt

Trond Juel i Aktiv Veidrift, som i dag feier gatene i Drammen, forteller at han ikke har fått negative reaksjoner. 

- Jeg var skeptisk til å jobbe i dag, men folk gir meg heldigvis tommelen opp. De skjønner at vi må stå på døgnet rundt for å få feid gatene før 17. mai, sier Trond Juel.

I dag feier Juel fortau. Feiebilen hans beveger seg framover i mellom en halv kilometer i timen og opp mot to kilometer i timen, og noe bråk lager den. Han er helt klart av dem som forstyrrer helligdagsfreden.

Saken fortsetter under bildet.- Mange jobber ute i hagene, så de blir nok ikke så veldig forstyrret, og selv om det går sakte så står det ikke på så veldig lenge, sier Juel som aller mest gleder seg over at folk viser stor forståelse for arbeidet han utfører på helligdagen.

Doble skift

Han er en av fem som er på jobb i feiebiler i Drammen i dag. Det handler om å rydde gatene før nasjonaldagen. 
Trond jobber på dagskiftet. Han startet dagens økt halv åtte i dag. Senere kommer nattskiftet på. Det er ikke tid og rom for å la redskapen stå å hvile på helligdagen. Det handler om at gatene skal være strøkent ryddet før nasjonaldagen.

- Jeg regner med at vi fortsetter i doble skift fram til 16. mai, og heldigvis ser det ut til at vi rekker å feie alle gatene, i alle fall sånn det ser ut i dag, sier Juel.

Han feier gatene i Nybyen i dag.  Det meste er allerede tatt.

- Så går ferden videre til Gulskogen, sier Juel.Juel er glad for at folk gir tommelen opp.

- Har bare fått smil og heiarop. Folk ser jo resultatene. De forstår at vi må feie, og at vi må bruke all tid vi har, og særlig i år hvor vi kom i gang senere enn normalt etter den lange vinteren, sier Juel.

LES OGSÅ: Syklister skadet etter velt

I dag trenger vi verdighet

Så er spørsmålet om gatefeing er utilbørlig støy eller en velkommen vårrengjøring.

Og da er det kanskje greit å minne deg, kjære leser, på hva helligdagsfreden egentlig handler om. Dette er faktisk nedfelt i loven med et guddommelig formål.

– For å verne om det gudstjenestelige liv og den alminnelige fred på helligdager og for å gi høytiden ro og verdighet, heter det i loven.

Saken fortsetter under bildet.

 

Helligdagsfreden varer fra midnatt til midnatt, og den skal ikke forstyrres noe sted med utilbørlig larm.

LES OGSÅ: Kranglet om hund i bil – skallet til taxisjåfør

Snakk med naboen da, du

– Det går an å snakke med naboen før du klipper plenen. Det står klart i loven at det ikke skal være utilbørlig støy på denne dagen, men det er klart et definisjonsspørsmål hva som er utilbørlig, sier Erik Gunnerød, operasjonsleder i politiet.

Han forteller at klagene går på både gressklipping og folk som arbeider støyende med f.eks. vinkelslipere. Og ja, politiet kan faktisk rykke ut til den som forstyrrer helligdagsfreden. Men når klagene blir så mange i tallet, må man prioritere.

– Politiet har ikke kapasitet til å reise til alle oppdragene, men vil prioritere de alvorligste.