Det enkle er ofte det beste

Samarbeidsformer kan gå seg til – det er verre å gjøre noe med avstanden i kilometer.

DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det er noe rørende ved enstemmige politikere. Når partipolitikk og forsøk på å score poeng settes til siden, da vet du at det er alvor. Vi har sett det på nasjonalt nivå når det gjelder korona-krisen, og det gjør at du og jeg finner oss i å følge inngripende tiltak.

På lokalt nivå ser vi det i sykehussaken, hvor politikere fra Rødt til FrP, fra Sande til Hof og Holmestrand, er skjønt enige: Vi vil ha den sykehustilknytningen som vi er vant med. Sande til Drammen sykehus og resten til Tønsberg.

For det skurrer ved tanken om at pasienter fra Sande ved akutte hendelser skal bli fraktet til Tønsberg sykehus når Drammen er halve distansen unna, særlig når gamle Sande fortsatt skal ha tilhørighet til Drammen legevakt. Det skjønner mannen i gata, det skjønner politikerne – ja, også de tillitsvalgte ved Vestre Viken Helseforetak har gjort det klart at fortsatt delt løsning er å foretrekke. Det er også åpenbart at dette er den eneste løsningen som vil gi økonomisk trygghet for begge sykehusene.

Men det er Helse Sør-Øst RHF som i utgangspunktet har fått i oppgave å ta beslutningen, og de er ikke enige med folk flest. De mener tvert om at en delt løsning vil gi mer byråkrati og skape trøbbel for samarbeidet innad i kommunen og mellom kommunen og helseforetaket.

Det er helt sikkert reelle problemstillinger. Samtidig er det et faktum at Sande og Holmestrand har hatt felles kommuneledelse siden inngangen til 2019 og enda står støtt på at delt løsning er det eneste riktige.

Vi mener at samarbeidsformer kan gå seg til og falle på plass – mye verre er det å gjøre noe med avstanden i kilometer. Vi vet alle at sekunder og minutter kan være avgjørende når noen må hentes av ambulanse. Derfor er det oppløftende å se at demokratiet i denne saken ser ut til å fungere på beste vis og forhåpentligvis tar den endelige beslutningen.

Artikkeltags