Når barna står for voksenopplæringen

Reagerer: Henning Nilssen (V) om deres syn på fraværsreglene for elevene som vil streike for klimaet 22.mars. Pressefoto

Reagerer: Henning Nilssen (V) om deres syn på fraværsreglene for elevene som vil streike for klimaet 22.mars. Pressefoto

Av
DEL

Demonstrerer for klima22. mars forlater elever over hele landet skolepulten sin for å gå ut i gatene for å demonstrere. De streiker for klimaet vårt, og for å tvinge frem ansvarlig klimapolitikk på dagsordenen for unnvikende og handlingslammede regjeringer verden over. Slik verden er på vei nå, greier vi ikke å nå målene i Paris-avtalen om maks global temperaturøkning på godt under 2 grader. Det betyr i så fall katastrofale konsekvenser for kloden vår.

Dette kan ikke barna våre sitte stille og se på! Derfor startet 16 år gamle Greta Thunberg i fjor en flere uker lang streik foran Riksdagen i Sverige i fjor, og har siden skulket skolen hver fredag for å markere sin protest. Med dette startet hun bevegelsen Fridays for Future, som er blitt en global bevegelse. Tusenvis av barn verden over streiket for klimaet i store demonstrasjoner. I Belgia demonstrerte hele 30 000 elever, og i Bergen demonstrerte tusenvis av elever på Torgallmenningen denne uka.

Derfor markerer barna våre i Vestfold i år sin protest mot oss voksnes uansvarlighet 22.mars. Selv om dette er politisk arbeid, får ikke elevene fri fra skolen. Regelverket sier nemlig at man innvilges fri for politisk arbeid hvis man har politiske verv.

Dermed belønnes elevene med ugyldig fravær, noe som kan få store konsekvenser for den enkelte elevs eksamen og vitnemål. Er dette riktig svar på barnas engasjement og vilje til handling?

I Oslo og Buskerud er det opp til skolene selv til å vurdere om dette skal registreres som fravær eller ikke, og rektorene anbefales å bruke skjønn i denne saken. Elevorganisasjonen og Skolenes Landsforbund har hevet seg inn i debatten og går inn for gyldig fravær. Skolenes Landsforbund uttaler at de er stolt av ungdommen som står opp for klimaet og forbundsleder Anne Finborud sier til NRK at hun håper de får med seg tusenvis av elever.

Klimasituasjonen er prekær, dette kan ikke fremheves tydelig nok. Barna våre ser dette, og de vil at vi skal få øynene våre opp og stå sammen med dem i dette. De prøver å lære oss noe. Dette voksenopplæringsprosjektet burde berømmes og applauderes. Det bør ikke straffes. Vi ønsker oss engasjerte og opplyste barn med vilje til å ta ansvaret for kloden vår når vi ikke lenger sitter i førersetet. Selv når de forteller oss noe vi ikke ønsker å høre. Når de viser seg mer voksne enn oss.

Derfor mener vi at elever som streiker 22.mars må få gyldig fravær for dette. De sluntrer ikke unna, de bedriver voksenopplæring.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags