Fakta om eiendomsskatten

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Leserbrev Jeg forstår godt at May Jorun Bjølgerud (BL), Wenche S Pettersen (SV) Tove Ødeskaug (SP) og Claes Giljam (Ap) helst ikke ønsker debatt om eiendomsskatten. Ettersom de nå ønsker å innføre eiendomsskatt i den nye kommunen Sande skal være en del av, er det neppe gøy å måtte svare for dette.

Jeg synes likevel at det er trist at de fire gruppelederne ønsker å fremstå som såret og sjokkerte, over et enkelt språklig virkemiddel som at «eiendomsskatten er dop». Jeg synes det som er mest trist er måten de fire gjør seg dummere enn de er. Dette er fire politikere som alle pleier å fremme sine saker og meninger på en god måte. Alle fire forstår godt at dette er et språklig virkemiddel, ikke en påstand om at de er dopet. Kanskje vi likevel bør merke seg at de fire tar angrep mot eiendomsskatten svært personlig, det vitner kanskje om at de fire er litt for glade i eiendomsskatten?

I stedet for å prate bort hva saken faktisk dreier seg om, ønsker jeg heller å svare partienes påstander, med litt fakta.

Påstand: Det ble hevdet at at eiendomsskatten ble innført for å fremtidige investeringer (såkalte handlingsregel).

Fakta: I dag brukes ca. 14 av 17 millioner av inntekten fra eiendomsskatt på å dekke inn driftskostnader.

Kilde: Uttalelse fra Sande kommunes egen økonomisjef, referert i Sande Avis 28.september.

Påstand: Eiendomsskatten skulle fjernes både hvis vi slå oss sammen med Holmestrand/Hof og hvis vi slo oss sammen med Drammen.

Fakta: Bygdelista, Ap, Sp og SV har nå innført eiendomsskatt i det som er nye kommunen i 2020. De som trodde eiendomsskatten ble borte ved kommunesammenslåing i Sande er grundig lurt.

Kilde: Partienes budsjettforslag, vedtatt i kommunestyremøte 6.desember. De fire partiene har saldert sitt budsjett med eiendomsskatt i 2020.

Påstand: Eiendomsskatten går til å finansiere tidligere investeringer, eksempelvis Selvik skole.

Fakta: Ny Selvik skole var allerede vedtatt, før eiendomsskatten ble innført. I tillegg skulle utbyggingsavtalen med Nordre Jarlsberg Brygge, finansiere deler av skolen. Så denne skolen skulle da ikke belastes av eiendomsskatten. Skolen var med andre ord ikke planlagt finansiert med eiendomsskatt.

Kilde: Kommunestyrevedtak om utbygging av Selvik skole.

Påstand: Arbeiderpartiet vil ikke ha eiendomsskatt. (Uttalt ifm. Valget i 2015 til NRK Vestfold)

Fakta: Eiendomsskatten øker.

Kilde: NRKs «valgomat» for valget i Sande i 2015, og budsjettvedtak i kommunestyret 6.desember.

Påstand: Det er god styring på økonomien i Sande.

Fakta: Fylkesmannen har uttalt at Sande kommune hadde havnet i ROBEK-registeret om de hadde fortsatt som egen kommune, og at uten eiendomsskatten ville Sande kommune ha gått med dundrende underskudd.

Kilde: Kommuneøkonomirådgiver hos fylkesmannen i Vestfold, Mats Willumsen.

Påstand: Ingen partier fjerner eiendomsskatten i sine budsjetter

Fakta: FrP fjerner eiendomsskatten i løpet av 2019. Vi kutter også desidert mest i eiendomsskatten, og ønsket mindre enn halvparten av det det nå legges opp til i perioden.

Kilde: Sande FrPs alternative kommunebudsjettforslag.

Påstand: Når en kommune av en eller annen grunn må bedre sin økonomi er eiendomsskatt eneste reelle mulighet for å øke inntektene.

Fakta: En kommuneøkonomi består av to deler. En inntekstide og en utgiftsside. Et alternativ for å få balanse er å senke utgifter i stedet for å øke inntekter. Slik en vanlig familie også må tilpasse seg inntekt og utgift. Ingen av posisjonspartiene med Ap og SP i spissen ønsker å kutte i budsjettene.

Kilde: Sunn fornuft og alminnelig økonomisk teori.

Det siste punktet som kanskje er mest interessant. For her forsøker man å fremstille at det plutselig har skjedd noe. Ingenting skjer plutselig. Det er ikke slik at Sande kommune «plutselig» har fått behov for eiendomsskatt. Det skyldes at man i mange år har utsatt alle problemer og fortsatt å ta på seg kostnader, selv om man ikke har hatt penger til det. Resultatet av dette er nå eiendomsskatt.

Arbeiderpartiet har styrt kommunen i over 25 år. Fire av de siste fem årene med rent flertall i kommunestyret. Det var også da eiendomsskatten ble innført. Eiendomsskatten er ene og alene et resultat av dårlig styring av kommunen. Regningen har du som innbygger fått, dessverre. Du har heldigvis et alternativ. FrP jobber for å fjerne eiendomsskatten.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags