(Drammens Tidende)

ØVRE EIKER: Som mange andre nøt Daniela Killingdalen (45) og døtrene Ina-Malin (8) og Mia-Isabella (9) sommervarmen på stranda torsdag. Familien fra Ormåsen koste seg ved Fiskumvannet i et par timer på ettermiddagen. Barna badet og hadde det gøy, mens moren solet seg. Men da det var tid for å dra hjem begynte barna å klø.

– Vi satt i bilen og barna begynte å gråte og sa det klødde. Vi trodde først det var på grunn av sanden, fordi de hadde litt sand på huden, forteller Killingdalen.

Full av kløende prikker

Men da familien kom hjem, oppdaget de flere røde prikker over hele kroppen til begge barna.

– Det så nesten ut som myggstikk. Vi trodde først det kanskje kunne være en reaksjon på solkremen eller solen, men jeg bruker samme solkrem som barna og jeg hadde ingen prikker. Derfor tenker jeg det må være fra vannet. Begge barna har fått det, og jeg var den eneste av oss som ikke badet, forteller hun.

Barna fikk dusjet, men kløen ga seg ikke. Moren forteller at det ikke ble mye søvn denne natten.

– Jeg søkte på nettet og fant noe som heter «svømmekløe». Det ser helt likt ut, så jeg tenker det må være det. Vi har badet i Fiskumvannet flere ganger, både i fjor og i år, men aldri opplevd dette før

Killingdalen ringte legekontoret og fikk beskjed om å bruke kremer med kortison og antihistaminer.

– Det hjelper litt, men de klør fortsatt, forteller moren.

«Svømmekløe»

Fredag kveld fikk familien svar av fastlegen sin, som bekrefter at prikkene skyldes cercariedermatitt, altså «svømmekløe». «Svømmekløe», eller «sandlopper» er ikke et nytt fenomen i badevannene i Øvre Eiker. Svømmekløe kommer av en parasitt som formerer seg i vannsnegler og lever videre i fugler.

Når vanntemperaturen er over 20 grader, kommer det tusenvis av såkalte haleikter ut av infiserte snegler. Parasittene kan ta feil av et menneske og en fugl, og ender så med å gå inn i huden på mennesket hvor de dør, og dermed skaper det en allergisk reaksjon i immunsystemet.

Noen slipper billig unna, mens andre får en rekke ubehagelige symptomer. I fjor sommer kunne Eikerbladet forteller om en annen familie fra Ormåsen, som også fikk reaksjoner på kroppen etter å ha badet på Sundhaugen.

I ferskvann

Parasitten holder til i ferskvann. Arnulf Soleng, seniorforsker ved seksjon for skadedyrkontroll hos Folkehelseinstituttet, har tidligere fortalt til Nettavisen at det ikke er mulig å se om parasittene er i vannet. Likevel forklarte han det er enkelte ting du kan være på utkikk etter.

– Er det mye måser og ender, så er det en indikasjon på at det kan være der, fortalte Soleng.

Seniorforskeren anbefalte også å bruke solkrem med brennmanet-beskyttelse, om man skal bade i ferskvann.

– Det sies å kunne redusere det litt, og det er også meldt at vanlig vannfast solkrem ser ut til å ha en effekt.