(Sandefjords Blad)

Da Isaksen ble stoppet på Hvaltorvet av en vekter fordi hun ikke hadde munnbind, forklarte hun at hun av medisinske årsaker ikke kan bruke munnbind.

– Da sier vekteren at jeg må vise fram legeerklæring på at jeg ikke kan bruke munnbind. Jeg ble også stoppet på Spar på Hvaltorvet av akkurat samme grunn, forteller hun.

LES OGSÅ: Derfor stenger ikke alt av barnehager og skoler: – Vil ikke stenge der det ikke er nødvendig

Ikke hjemmel

Camilla Isaksen fikk handlet det hun skulle, men fikk streng beskjed om å enten ta på seg munnbind eller ha med legeerklæring neste gang.

– Hvis ikke ville de nekte med adgang til senteret, sier hun.

Isaksen sier hun ikke finner noen hjemmel for å avkreve legeerklæring fra dem som ikke bruker munnbind. Folkehelseinstituttet skriver tvert imot at vi må være tolerante overfor folk som tar andre valg.

«Det er ikke alle som kan eller ønsker å bruke munnbind. Det kan være personer med kroniske lungesykdommer, personer som samhandler med døve, psykisk utviklingshemmede eller barn under 13 år. Da er det viktig at samfunnet rundt forstår og respekterer dette», står det på FHIs hjemmesider.

– Dette burde vært bedre opplyst om i alle butikker og kjøpesentre. Der står det kun «påbud om munnbind», det står ingenting om at personer grunnet medisinske årsaker eller barn under 13 år slipper å bruke munnbind, sier Isaksen.

LES OGSÅ: Disse kjedene varsler massive permitteringer

Ikke lov

Kommuneoverlege Ole Henrik Augestad sier det ikke står noe i forskriften om at legeerklæring må framvises hvis man ikke ønsker å gå med munnbind.

– Derfor skal men heller ikke kreve dette. Det må holde at folk sier at de har en medisinsk grunn til ikke å bruke munnbind, sier han.

Han er ikke redd for at mange da vil bruke dette som en unnskyldning for å droppe munnbindet.

– Hvis folk vil gjøre seg til løgner for å slippe å bruke munnbind, så får de heller gjøre det, sier han.

LES OGSÅ: Ser ingen annen utvei: – Nå må vi trolig stenge

Beklager hendelsen

Senterlederen for Hvaltorvet, Geir Ellefsen, sier senteret har vært strenge på munnbindbruk i fellesarealene og i butikkene. De som er blitt bedt om å bruke munnbind, men som ikke har det, får tilbud om et munnbind fra vekteren.

– Men hvis noen har følt seg krenket eller urettferdig behandlet så beklager jeg selvfølgelig det, sier han.

Han sier at det har vært noen få episoder der vektere eller butikkansatte har måttet be folk bruke munnbind, men legger til at sandefjordinger har vært veldig flinke til å ta på seg munnbindet når de kommer inn på Hvaltorvet.

– Det har heldigvis vært ytterst, ytterst få tilfeller av folk som ikke ville følge reglene, sier Geir Ellefsen.

Nå er det bare dagligvarebutikken, apoteket, to optikere, en helsekostforretning og en kiosk som er åpen på Hvaltorvet. I tillegg tilbyr to kafeer take away.

– Etter hvert vil flere og flere butikker selge fra hjemmesidene sine, og kundene kan hente i butikk, sier Ellefsen.

LES OGSÅ: Sykehuset i Vestfold utsetter operasjoner på grunn av mange koronapasienter