Best i landet på gjenoppliving etter hjertestans

REDDER LIV: Ambulansepersonalet og de andre aktørene tilknyttet prehospitale tjenester, her ambulansefagarbeider Julian Vatnan og ambulanselærling Mari Tande Eik i ambulansetjenesten i Vestre Viken (Drammen stasjon).

REDDER LIV: Ambulansepersonalet og de andre aktørene tilknyttet prehospitale tjenester, her ambulansefagarbeider Julian Vatnan og ambulanselærling Mari Tande Eik i ambulansetjenesten i Vestre Viken (Drammen stasjon). Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Vestre Viken topper statistikken over vellykket gjenoppliving etter hjertestans. Publikum spiller en viktig rolle når det står om liv eller død.

DEL

(Drammens Tidende) DRAMMEN: Det er tall fra Norsk hjertestansregister, publisert av Helsedirektoratet som viser at Vestre Viken er best i landet på gjenoppliving.

Dette gjelder andel pasienter med plutselig, uventet hjertestans utenfor sykehus og som fikk tilbake egen hjerterytme i ambulansen, skriver Vestre Viken i en nyhetsmelding på nettsiden sin.

LES OGSÅ: Ivar Flaten overlevde hjertestans etter spinningøkt på Sats: – Høydramatisk

Saken fortsetter under bildet

GLAD: Inger Lise Hallgren er klinikkdirektør for prehospitale tjenester i Vestre Viken helseforetak.

GLAD: Inger Lise Hallgren er klinikkdirektør for prehospitale tjenester i Vestre Viken helseforetak. Foto:

Klinikkdirektør Inger Lise Hallgren ved prehospitale tjenester i helseforetaket er selvsagt glad for tallene.

– Det er flere forhold som bidrar til det gode resultatet. Den viktigste faktoren er at publikum/pårørende varsler og starter med hjerte- og lungeredning umiddelbart og får god veiledning av AMK-sentralen. Vi ser resultater av det gode samarbeidet med akutthjelpere i kommunene i Buskerud. AMK kaller alltid ut nærmeste ressurs-ambulanse/akutthjelper ved hjertestans, sier Hallgren i nyhetsmeldingen.

LES OGSÅ: Henriette om Sondres hjertestans: – Når jeg ser han ligge der er plutselig hele fremtiden revet bort fra meg

Klinikk for prehospitale tjenester omfatter AMK, ambulanse, luftambulanse og pasientreiser. Internt i klinikken har man ifølge Hallgren jobbet målrettet for å øke andelen som overlever hjertestans. Det har vært fokusområde på AMK-sentralen og i ambulansetjenesten. En legebemannet utrykningsbil inngår også i beredskapen.

– Det er skapt en kultur der det oppleves «stuerent» å se og vurdere kvaliteten på arbeidet som utføres og gi tilbakemeldinger til personellet, forteller Hallgren.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken